kolmapäev, 21. juuli 2010

Head iseseisvuspäeva, Belgia!

Vaatame telekast Belgia sõjaväeparaadi. Ikka pisut teistmoodi kui meil: taevas on lennukeid ja koptereid täis, rääkimata muidugi sellest, et iga väiksemagi tiitli ees on kirjas "kuninglik". Just möödus ekraanilt muide ka Eesti lipp - tuleb välja, et igast EL liikmesriigist osaleb rongkäigus kolm sõjaväelast.

Eelmisest nädalast oleme me muide ka nähtaval kohal Brüsseli linnaruumis. Nimelt ilmus koos vastava otsusega Euroopa Komisjoni hoonele hiigelplakat kirjaga "Tere tulemast eurosse, Eesti!". Nüüd jääb üle vaid oodata, millal esimesi münte näha (ja vajadusel tarbida) saab... Seni oleme näinud (ja tarbinud) vaid šokolaadist koopiaid. Erinevad sõltumatud rahvusvahelised arvamusrühmitused (loe: M-i kolleegid) on muide leidnud, et meie euroraha kujundus on päris kena.

Käisime eelmisel nädalal M-i töökaaslastega väikesel Belgia ringreisil: Oostende, Gent, Leuven ja Maredsous' klooster. Tegin tuuri põhjal kaks järeldust: esiteks, Gent on palju ägedam kui Brügge, kuna seal ei teki sellist muuseumlinna (ja/või turistilõksu) atmosfääri, aga kõik põhiatraktsioonid - kanalid ja piparkoogimajad - on täitsa olemas. Teiseks tõdesin, et Belgia maakant on väga armas ja maaliline. Lehmad, lambad ja palju hobuseid. Bussiaknast vaadates tekkis hetkeks tunne, et olen põllumajandus-safaril.

Maredsous' klooster oli ka päris vinge. Mitte küll niivõrd sellises hingelis-religioosses mõttes, kuna sealsed mungad on suhteliselt ärile orienteeritud. Põhirõhk oli seega juustul ja õllel (tuleb muide tõdeda, et silmale väga harjumatu on näha õllekannuga munka...). Kihvt oli ka muidugi see, et ma vist ei olegi elus varem sattunud päris tegutsevasse kloostrisse. Et reliikviad ja käsikirjad ei olegi kuskil kaugel-kaugel luku taga, vaid täitsa käeulatuses, koridorides askeldavad mungad ja kõikjal on näha, et elu käib.

Ühesõnaga, väga tore reis oli. Tervest viimasest nädalast rääkimata :)

2 kommentaari:

pille k ütles ...

palun teada anda, kuidas elu brüsselis kulgeb! tahaks ju siiski aeg-ajalt suurlinnauudiseid...

Anonüümne ütles ...

luban, hakkan tubliks :)